Използването на лазери за отклоняване на опасни мълнии може да звучи

...
Използването на лазери за отклоняване на опасни мълнии може да звучи
Коментари Харесай

Учени отклоняват светкавици с лазер

Използването на лазери за отклонение на опасни мълнии може да звучи като научна фантастика - само че европейски учени показаха първи сполучливи проби на технология, която може да дава спомагателна отбрана на електроцентрали, летища и стартови площадки, заяви Digital Trends.

Изследователски екип, управителен от френския физик Аурелиен Хуард от Политехническия институт в Палезо, е прекарало месеци в опити с лазери на швейцарска планина с телекомуникационна кула. Там, предстоящо, се струпват много мълнии и светкавици.

Методът съставлява ориентиране на мощни импулси от тераватов лазер с висока периодичност към гръмотевични облаци покрай планината. Използвани са високоскоростни камери, с цел да се види какво се случва, като на фрагменти от удар от гръмотевица се вижда по какъв начин мълнията следва лазера близо 50 метра.

Според екипа, изстрелването на лазерния подтик йонизира въздушните молекули, с цел да се получи високопроводим канал от плазма, по който да тече електрическият разряд.

" Гръмоотводите се употребяват съвсем на всички места за отбрана от гръмотевица, само че зоната, която те могат да защитят, е лимитирана до няколко метра или десетки метра “, сподели Хуард пред " Гардиън ". " Надеждата е да разтеглим тази отбрана до няколкостотин метра, в случай че имаме задоволително сила в лазера. “

Макар тази идея да е препоръчана още преди 20 години, това е първият полеви резултат, който показва, че лазери могат да насочват гръмотевица.

" Тази работа проправя пътя за нови атмосферни приложения на ултракъси лазери и съставлява значима стъпка напред в създаването на лазерно основана мълниезащита за летища, стартови площадки или огромни инфраструктури ", отбелязва Хуард.

Има и дефекти - лазерите би трябвало да са деликатно ориентирани, с цел да не повлияят на близко прелитащи самолети. И до момента в който технологията може да покрие по-голяма повърхност от общоприетите гръмоотводи, тя въпреки всичко е одста по-скъпа.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР